Обект на настоящата обществена поръчка е „услуга” по смисъла на чл. 3, ал. 1, т. 3 от ЗОП. Обхватът, обемът и изискванията
към изпълнението на обществената поръчка по всяка обособена позиция са подробно описани и регламентирани в Техническата спецификация,
ЧАСТ II от документацията за участие.Извършване на дейности (услуги) по организиране на ежедневно хранене на категории хранещи
се, имащи право на безпла...
Обект на настоящата обществена поръчка е „услуга” по смисъла на чл. 3, ал. 1, т. 3 от ЗОП. Обхватът, обемът и изискванията
към изпълнението на обществената поръчка по всяка обособена позиция са подробно описани и регламентирани в Техническата спецификация,
ЧАСТ II от документацията за участие.Извършване на дейности (услуги) по организиране на ежедневно хранене на категории хранещи
се, имащи право на безплатна храна: болни по диети; персонал на ВМА (дежурни и оперативни екипи и работещите при определени
условия на труд); кръводарители; военноинвалиди, военнопострадали и ветерани при мисии и учения, описани подробно по вид,
количество и стойност за храноден, съгласно Техническа спецификация за съответната обосособена позиция - Приложения №№ 1,
1.1, 1.2-А и 1.2-Б, 1.3 и 1.4, неразделна част от настоящата документация.Организиране на храненето в болничните заведения
и болниците за продължително лечение и рехабилитация на ВМА по обособените позиции се извършва чрез кетъринг - услуга и ежедневна
доставка на готова, пакетирана, топла храна при спазване на всички нормативни разпоредби в Република България.Приготвянето
на храната и доставките се извършват ежедневно – 3 (три) пъти дневно, по график, определен от Възложителя. Приготвената храна
следва да отговаря на количество, качество, калорийна стойност и химичен състав за рационално и диетично хранене в съответствие
с утвърдените от Възложителя диети и рецептурници за болничното хранене.Посочените количества в Техническата спецификация
– Приложения № 1.2-А и 1.2-Б са индикативни/прогнозни и не задължават Възложителя да ги изпълни в пълен обем. Фактическото
изпълнение на обществената поръчка се определя на база прием на пациенти и брой персонал, отговарящ на условията на Наредбите
и нормативните разпоредби на Министерството на отбраната (МО), Министерство на здравеопазването (МЗ), Министерски съвет (МС),
КТ, заповедите на началника на ВМА, както и финансовия ресурс за изпълнение на поръчката.При промяна в нормативната база,
както и при отпадане на необходимостта от осигуряване на храна на военнослужещите и цивилните служители, включително и на
основание чл. 3, ал. 1 от Наредба № Н-5/02.04.2015 г. за условията, реда и нормите за осигуряване на безплатна храна и ободряващи
напитки на военнослужещите и цивилните служители на МО, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и БА и на
курсантите във висшите военни училища в мирно време, както и при проведени щатно/структурни промени във ВМА и подразделенията ѝ в
страната, Възложителят си запазва правото, писмено да уведоми изпълнителя за настъпилите промени за отпадане на видове хранения,
както и да промени видовете хранения. Хранещите се категории лица по Наредба № Н-5/02.04.2015 г. се прилага за всички структури
на ВМА.Хранещите се по Наредба № 1/13.02.2007 г. за ползване и изплащане на паричните помощи за профилактика и рехабилитация,
за пациентите по програма НОИ се извършва по действащ договор между НОИ и ВМА. Хранещите се категории лица по Наредба № Н-2/
27.01.2021 г. се определят по реда за ползване и заплащане на медицинските дейности в болниците за продължително лечение и
рехабилитация (БПЛР) в структурата на ВМА.Предметът на обществената поръчка включва следните дейности:Ежедневно приготвяне
и доставяне на готова храна, подробно описано в Техническата спецификация, като общият брой на хранещите се болни и персонал
за деня е прогнозно 1632 бр. общо за всички подразделения;Ежедневната доставка на храна за всички категории хранещи се в лечебното
заведение, са подробно описани в Техническата спецификация - Приложение № 1;Приготвената храна се доставя в индивидуални еднократни
опаковки, предназначени за хранителни цели, защитени от неправомерно отваряне;Ежедневна доставка на готови пакетирани храни:
кисело мляко, хляб, тестени изделия и други според хранителния режим;Ежедневно отделяне на хранителни проби в обем на една
цяла порция от пълния хранителен набор за деня, за сметка на изпълнителя и съгласно указанията на Възложителя;Ежедневно предоставяне
на хранителни проби в обем на една цяла порция от пълния хранителен набор за дегустация, от определените от Възложителя лица,
за сметка на изпълнителя.Храната за стационарно болните се приготвя ежедневно в деня на доставянето ѝ по предварително съгласувани
с Възложителя диети/диетичен режим.Храната за дежурния персонал и безплатно полагащата се храна се приготвя ежедневно в деня
на доставянето ѝ по предварително съгласувано с Възложителя меню. Възложителят си запазва правото да извършва (при необходимост
и съгласувано с Изпълнителя) промени в приложените диети и менюта.Пакетираната храна за кръводарители на основание Постановление
№ 113/16.05.2007 г. на МС в деня на вземане на кръв се осигурява подкрепително-тонизираща храна в пакет, съгласно указанията
на Началник отделение по трансфузионна хематология във МБАЛ-София-ВМА.Готовата пакетирана храна за всички обособени позиции
се доставя със специализиран транспорт на Изпълнителя, отговарящ на изискванията на Закона за храните до местата, определени
от Възложителя, съгласно Техническата спецификация.